phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark

Een bezoek aan de Haagse markt

Een culinaire ontdekkingstocht in de Schilderswijk

Een feest voor het oog en de neus. De kleuren en geuren op de Haagse markt laten het water in je mond lopen. Kom hier maar eens met lege handen vandaan! Het aanbod is kleurrijk, divers en vriendelijk geprijsd. De Haagse markt is niet voor niets ‘de beste markt van Nederland’ en met een oppervlakte van drie voetbalvelden, behoort onze ‘mart’ tot de grootste onoverdekte markten van Europa. We maken een rondje langs de ondernemers die hun etenswaren aanprijzen.
De notenbar al 70 jaar op de Haagse markt
Een grote diversiteit groente en fruit op de Haagse markt

TEKST ANS MEIBORG FOTOGRAFIE STUDIO OOSTRUM

De Haagse markt sinds 1938 aan de Herman Costerstraat

Marktmanager Wim van Leeuwen loopt met ons mee. Hij verzorgt een paar keer per week rondleidingen voor de VVV. Wim: “Er komen hier bussen vol met toeristen die hun ogen uitkijken. Een bezoekje aan de markt is voor hen echt een dagje uit. Naast etenswaren vind je hier kleding, schoenen, huishoudelijke artikelen, beddengoed, bloemen, tassen en stoffen. En ook specialistisch aanbod, zoals kleding in grote maten. Ik ken mensen die hier twee keer per jaar een complete garderobe aanschaffen voor een bescheiden bedrag.”

Wim is een enthousiaste promotor van de markt. Hij was enkele jaren geleden vanuit de gemeente betrokken bij de herinrichting. Wim: “Er zijn allerlei verbeteringen aangebracht zoals bredere paden, vaste units (kramen), verbeterde toegangspoorten, horecavoorzieningen, toiletten, laad- en loszones en een parkeergarage. Toen de werkzaamheden eind 2015 waren afgerond, vroegen de ondernemers of ik wilde blijven. Er zijn veel regels en richtlijnen en ondernemers hebben niet genoeg tijd om zich daar allemaal in te verdiepen. Ik fungeer als het centrale aanspreekpunt, bemiddelaar, troubleshooter en regelaar en daarnaast zorg ik voor de promotie van de markt. De Haagse markt is een van de hotspots van Den Haag, maar toch bij veel mensen nog onbekend.”

De markt is sinds 1938 gevestigd op de huidige locatie aan de Herman Costerstraat, precies op de grens tussen Transvaal en de Schilderswijk. Tot die tijd was de markt gevestigd op de Prinsegracht in het centrum, maar door toegenomen verkeersdrukte was daar te weinig ruimte. Op de huidige locatie werd een permanent terrein ingericht. Tegenwoordig is hier maar liefst vier dagen per week markt: op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Langs drie wandelpaden vind je zo’n 500 units en 20 standwerkersplaatsen. Ruim een derde van de ondernemers richt zich op levensmiddelen: groente, fruit, noten, kaas, vlees, kip, vis, zoetwaren, brood, koffie, thee en kruiden en chocola. Het aanbod is heel divers en je vindt er de meest exotische producten. Wim: “Het grote voordeel ten opzichte van de supermarkt is de diversiteit, de lage prijzen én de gezelligheid. Ondernemers die met grappen en grollen hun waren aanprijzen, die hun vaste klanten kennen en nog tijd hebben voor een praatje. Er worden recepten uitgewisseld en er heerst gewoon een gezellige sfeer.”

zelfgemaakte notenpasta's en pindakaas bij de Notenbar op de Haagse markt

Vers geroosterde noten

De Notenbar is al 70 jaar te vinden op de Haagse markt en is fameus om de zelfgemaakte notenpasta’s en pindakaas met diverse smaken. De pasta’s worden dagelijks vers gemaakt in de winkel op de Leyweg. Zonder suiker, zout, emulgator of conserveringsmiddel, dus 100 procent natuurlijk. Jeannet Verlind werkt al 45 jaar op de markt en is trots op haar koopwaar. “We maken ook lekkere pindarotsjes met melk, witte, pure of extra pure chocolade. Wil je eentje proeven?” Dat laten we ons geen twee keer vragen natuurlijk. Jeanet heeft niets te veel gezegd, een knapperig rotsje (zeg maar gerust: rots) met een volle, romige smaak van chocolade boordevol pinda’s. Jeannet: “We maken de rotsjes hier achter in de unit. En we roosteren de noten in de machine die daar wat verderop staat. Verser kan het niet. Wat je in de supermarkt koopt, is al weken oud voordat het naar de winkel gaat. Wij roosteren iedere dag.” Jeannet werkt hier bijna haar hele leven. Hoe houdt ze dat zo lang uit? “Ik vind het hier supergezellig. Iedereen doet hier lekker zijn eigen ding. We gaan gewoon voor een goed product. We bakken en roosteren mondjesmaat, zodat de klanten altijd een supervers product krijgen. En dat proef je. Verschil moet er zijn toch?”

Een heel divers aanbod groente en fruit op de Haagse markt

Klaas van Eck verkoopt groente en fruit, samen met zijn vrouw Yvonne en dochter Nicole. Klaas: “Ik ben mijn hele leven al op de markt te vinden. Mijn vader stond er vroeger met honden, kippen en konijnen. Als kind hielp ik met allerlei klusjes. De handel in levende dieren werd op een gegeven moment verboden en zo rolde ik in de groente en fruit.” Op niet-marktdagen gaat hij om 03.00 uur ’s ochtends naar de groothandels in het Food Center Amsterdam. “Ik heb zo mijn vaste adresjes. Bij de ene firma koop ik appels en kersen en bij de andere bloemkool en sla. Ik ga altijd voor de beste kwaliteit. Waar ik het meest van geniet? Van de gezelligheid en de afwisseling. Je leert om met allerlei soorten mensen om te gaan en daar plezier in te hebben. Het publiek verandert voortdurend en is in de loop van de jaren heel multicultureel geworden. Dat is leuk en daar leer je van. Geen dag is hetzelfde. Op zaterdag heb je de weekklanten, die hun boodschappentrolleys volladen en groot inkopen. Doordeweeks zie je meer klanten met één of twee tasjes. Ik geniet er ook van om te zien hoe toeristen hun ogen uitkijken. Laatst was hier een Amerikaan, die vond het fantastisch. Zo’n groot en divers aanbod bij elkaar, dat had hij nog nooit gezien.”  

Gespecialiseerde Aziatische bladgroente op de Haagse markt

Gespecialiseerd in Aziatische bladgroente

Prim Bhugoea nam drie jaar geleden het stokje over van zijn vader. Bhugoea senior stond jaren op de markt en hoewel hij het tegenwoordig wat rustiger aandoet, draagt hij nog graag zijn steentje bij. Vader en zoon hebben een uitgebreid aanbod van Aziatische groenten. Prim: “Dat is echt onze specialiteit. Onze producten worden gebruikt in de Chinese, Indiase, Hindoestaanse en Surinaamse keuken. We importeren allerlei uitheemse groenten zoals cassave, gember, kousenband en bladgroenten als klaroen, amsoi en tayerblad. We importeren het niet alleen, maar kweken veel van deze groenten ook zelf. Mijn vader kocht zo’n 30 jaar geleden een kas in het Westland en specialiseerde zich in deze groentesoorten.” Hoe bereid je een exotische groente als tayerblad? Prim: “Je kunt het heel goed roerbakken. Het lijkt een beetje op spinazie, maar heeft een verfijndere smaak. Het is supergezond en bevat bijvoorbeeld veel ijzer. Het wordt ook wel boterblad genoemd vanwege de zachte smaak. Roerbak het met een gesnipperd uitje, wat knoflook en een beetje verse gember. Heerlijk! Bovendien passen groenten het heel goed in de trend om minder vlees te eten.”

Vissen uit alle windstreken

Piet Bond van De Volendammer Vishandel P. Bond en Zonen, staat al 47 jaar op de markt. Het familiebedrijf werd in 1875 opgericht door zijn overgrootvader en wordt anno 2018 gerund door drie broers. Het bedrijf heeft 80 mensen in dienst en is naast Den Haag vertegenwoordigd in  Amsterdam, Hilversum, Weesp, Lelystad, Schagen, Monnickendam en Landsmeer. Piet heeft zijn vaste stek op de Haagse markt. Hij heeft in de loop der jaren veel zien veranderen. Piet: “Eerst zag je vooral de Hagenezen, maar in de loop van de tijd werd het publiek veel diverser met mensen van allerlei nationaliteiten. Daarmee groeide ook de vraag naar andere producten. Vroeger leverden we vooral kabeljauw, schol en makreel, maar tegenwoordig bieden we vis vanuit de hele wereld: dorade, tilapia, zalm, sardines, ansjovis, zeeduivel of mul. Elke bevolkingsgroep heeft weer zijn eigen voorkeur.” Terwijl Piet de ene na de andere vis fileert, bekijken we zijn aanbod. De uitgestalde verse vis vanuit alle wereldzeeën omvat maar liefst vier units. Piet: “De laatste jaren is er ook steeds meer vraag naar producten die je zo in de oven kunt schuiven of op de barbecue kunt leggen: lasagne, roerbakschotels, garnalenspiezen, enzovoorts. Daarmee spelen we in op de tweeverdieners die minder tijd hebben om te koken.”

Vissen uit alle windstreken op de Haagse markt

Kaas met Liefde & Ambacht

Peter Hogendoorn, vierde generatie kaasverkoper, kreeg de liefde voor ambachtelijk kaasmaken met de paplepel ingegoten. Peter: “Wij blijven zo dicht mogelijk bij de natuur en ontwikkelen, in nauw contact met onze kaasboeren, onze eigen recepten, waarbij we  chemische toevoegingen vermijden. Een mooi voorbeeld is de Boerenjoekel, een kaas die zo’n 80 kilo weegt. Er gaat wel 800 liter melk in. Doordat hij zo groot is, kun je hem anderhalf  tot twee jaar bewaren, terwijl je tegelijkertijd een optimale kwaliteit behoudt. De lange rijping zorgt voor veel smaak vergelijkbaar met een oude brokkelkaas, terwijl de Boerenjoekel de smeuïgheid heeft van een belegen kaas. Een andere topper is de Âhwe Haagsûh, een snijdbare oude kaas met weinig zout. De rijping op beukenhouten planken zorgt voor een lekkere pittige smaak.” Op vrijdag en zaterdag staat Peter zelf op de markt, op de andere dagen bemant Virginia (op de foto) de kraam. Peter: “Virginia heeft een Arubaanse moeder en Nederlandse vader en werkt al 15 jaar bij ons. Mooi toch dat je de veelkleurigheid van de markt op deze manier terugziet in een oer-hollandse marktkraam met boter en kaas? Onze boter vindt trouwens gretig aftrek bij Hindoestaanse mensen. Zij maken er ghee van. Dat is geklaarde boter waar de eiwitten uit zijn gehaald. Ze gebruiken dat onder andere als olie voor lampjes bij het huisaltaar. Ze gaan soms wel met 5 kilo boter naar huis.”

Âhwe Haagsûh en andere heerlijke kazen op de Haagse markt

Uit Volharding Magazine nummer 3 Najaar 2018.

Als lid van CUVO/De Volharding ontvangt u het magazine 2 x per jaar in de bus.

Meer weten over het lidmaatschap?