phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera
OMSLAG
Dhr Dodde

Nantko Lieven Dodde

-
Liefdevol laten wij los

Uitvaartinformatie

Vul uw e-mailadres in en wij sturen u een herinnering.

Benieuwd wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze Privacyverklaring.

Later een bericht plaatsen?
Mail mij een herinnering

Berichten voor Nantko Lieven Dodde

Deel deze pagina
herinnering aan Nan Dodde

Aan de nabestaanden van Nan Dodde

Tijdens mijn lagere-school-tijd op de Delftse Hugo de Grootschool mocht ik enige jaren als leerling genieten van de pedagogische kwaliteiten van Nan (was het zijn eerste betrekking?). Ik heb er zeer goede herinneringen aan. Bijgaand zend ik u een klassenfoto, gemaakt in 1955 tijdens een schoolreisje naar Schiphol. U herkent hem, links van het midden, ongetwijfeld aan zijn witte jas.

Ik wens u sterkte in de verwerking van het verlies.

 

Vriendelijke groet

Erik van der Werf

St. Elisabethshof 33

6812 AV Arnhem

erik van der werf
Onze dierbare Ko

Verdrietig maar ook dankbaar koesteren wij onze mooie herinneringen aan alle bijzondere ontmoetingen met Ko, altijd in gezelschap van zijn geliefde Bep.

Zoveel fijne en humorvolle gesprekken op diverse locaties, mijmeringen, kritische beschouwingen, diepgaande discussies met vaak onverwachte wendingen en verrassingen, gelardeerd met plagerijtjes en veelal met lekker eten (meestal met zijn favoriete visje) en een heerlijk drankje. Over zin en onzin, over zijn Volvo, over onderwijs, over zijn studies en publicaties en bovenal over de zonvakanties en de liefde.

Voor Bep:

Hopelijk brengt de tijd straks wat rust in je gedachten

en kunnen mooie herinneringen de pijn van het verlies verzachten.

We houden contact, veel sterkte toegewenst !

Christel, Jan en Jopie

 

Christel, Jan en Jopie
Studenten Onderwijskunde

Voor vele studenten onderwijskunde (huidige Radboud Universiteit, voorheen KUN) was zijn boek verplichte kost in het eerste jaar. Ik heb er van genoten.

Marion Rozema
Herinneringen aan Nan Dodde

Tijdens mijn pedagogiekstudie in de jaren 1970 had ik wel eens een artikel van hem gelezen en na mijn afstuderen zag ik in de krant een advertentie staan van de Nutsacademie in Rotterdam waar een docent pedagogiek werd gevraagd. Voor inlichtingen kon ik bellen met dr. N.L. Dodde. Na enig aarzelen heb ik dat toen gedaan. Dat was het begin van het contact met Nan en dat heeft vele jaren geduurd. Aanvankelijk in Rotterdam waar hij studieleider was bij de Nutsacademie, maar ook nog geruime tijd daarna. Hij was in het contact vaak heel direct en vaak erg geestig. Als er iets te regelen was, deed hij dat altijd onmiddellijk en efficiënt. Voor ons, als docenten, ook heel plezierig want het MO-onderwijs was 's avonds en op zaterdagmorgen en de meeste docenten waren overdag fulltime elders werkzaam.

In de pedagogiek was Dodde altijd een bekende naam. Voor de MO had hij een inleiding geschreven en heel veel meer. Maar voor de meeste mensen was hij vooral degene die de geschiedenis van het schooltoezicht had bestudeerd. Later uitgebreid tot onderwijsgeschiedenis met een professoraat in Utrecht. Hij verzuchtte een keer dat de mentaliteit in zijn jeugd altijd gericht was geweest op het maatschappelijk opklimmen. "Wij wilden altijd hogerop komen." Hoe dan ook, dat is hem zeer goed gelukt. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de pedagogiek en in het persoonlijke leven zullen veel mensen goede herinneringen aan hem bewaren. Ik hoor daar bij.

Bilthoven, 3 mei 2022

(dr. D.Th. Thoomes, gepensioneerd afdelingshoofd van de Universiteitsbibliotheek Utrecht en docent aan de Opleiding Pedagogiek-MO aan de Nutsacademie en Hogeschool Rotterdam).

Daan Thoomes
Herinnering aan 'Meneer Dodde'

Meneer Dodde, want zo noemde ik hem in 1969 en 1970 was mijn docent pedagogiek op de Kweekschool van het Haagsch Genootschap. Hij heeft mij op een merkwaardige wijze mijn baan bezorgd. Kennelijk vond hij mij wel geschikt voor het voortgezet onderwijs. Hij meldde mij dat hij een baan voor me had en meteen een afspraak zou regelen voor een sollicitatiegeprek. Ik had er zelf niet zo'n haast mee. Tijdens een van zijn volgende lessen (in mei 1970) zei hij dat hij een telefoontje had gekregen van de betreffende schoolleider die vroeg 'Waar blijft ze nou?' en stuurde me meteen weg om met haar te gaan praten. Ik moest  nog examen doen (toen nog in september). Ik ging, kreeg die baan, heb er jarenlang gewerkt en mijn echtgenoot op die school ontmoet  en ben met hem nog steeds gelukkig. Dankzij Dodde

Mieke Vischer
condoleance

Ik kijk met veel plezier terug op inspirerende ontmoetingen met Nan. 

Beste Bep, sterkte met dit verlies. 

Theo Wubbels
Dierbare herinneringen aan Nan Dodde

Aan Nan, mijn eerste “ baas” na mijn afstuderen heb ik dierbare herinneringen. Als hoofddocent onderwijskunde aan de Nieuwe Lerarenopleiding ZuidWest- Nederland was Nan verantwoordelijk voor 6 - vaak net afgestudeerde  - onderwijskundigen. Wij ( ik was een van hen) waren theoretisch geschoold in het doen van onderzoek van het onderwijs, maar hadden weinig of geen ervaring in het geven van onderwijs. Wij hadden het daarmee lastig, vooral ook omdat de vakdocenten meestal doorgewinterde en ervaren VO- docenten waren. Nan stond als een vader pal voor ons en gaf ons ( rug) dekking waar het nodig was en schonk ons zijn vertrouwen. Dat hadden we nodig. Met veel humor hielden we onszelf op de been en we waren echt ontdaan toen Nan de lerarenopleiding na een jaar verliet, maar begrepen het wel.

Nan miste de diepgang die hem zo kenmerkte en ging verder als hoogleraar aan de Erasmusuniversiteit. Op verschillende momenten daarna  heb ik hem in diverse overleggen nog mogen ontmoeten. Het contact was daarbij altijd direct hartelijk en warm en voelde vertrouwd. 

ik woon in Delft en altijd als ik over de Vrijenbanselaan rij denk ik aan Nan, die indertijd daar zijn moeder ging bezoeken. Warme herinneringen.

Beste Bep,

jou wens ik heel veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

 

Hans van der Moolen

voormalig docent Onderwijskunde aan de Lerarenopleiding ZuidWest- Nederland.

Hans van der Moolen
Herinneringen

Mooi zijn de herinneringen aan vroeger toen wij bij Nan zijn ouders de Sinterklaasintocht in Delft mochten zien. Zij woonden toen boven De Laatste Eer aan de Oostsingel en daar zaten wij als kind eerste rang. Het was er altijd erg gezellig met de familie.

Indrukwekkend was ook het afscheid van Nan toen hij met pensioen ging. Ik weet nog goed dat hij er trots op was dat zijn moeder er bij was! 

Nan was ook altijd van de partij (samen met Bep) als we een ontbijtje organiseerden in Scheveningen; hij vroeg dan 'wanneer gaan we weer?'

Zelf kijk ik ook altijd even naar het huis aan de Vrijenbanselaan als ik voorbij rij!

Nan: rust in vrede en Bep: heel veel sterkte!

Anne-Marie de Wit
EUR

In dierbare herinnering aan Nan waarmee ik zo plezierig samenwerkte (in een driemanschap met Han Leune) in mijn EUR-jaren. Ik kon mij laven aan zijn eruditie, wijsheid en warme persoonlijkheid.

H. Philippens
Herinnering aan een fijne Erasmus-collega

Beste Bep

Helaas, aan alles komt een eind. Maar met veel plezier denk ik terug aan mijn tijd bij de vakgroep Onderwijssociologie en beleid. Dat komt mede door het goede contact met Nan, die een paar kamers verder zat. Wij hadden altijd een goede klik, konden om dezelfde dingen lachen en waren soms elkaars sparringpartner bij het lezen van elkaars conceptteksten. Ook zijn optreden bij mijn promotie in 1987 zal ik nooit vergeten. Hij dreigde van te voren als lid van de commissie mij een heel lastige vraag te stellen. En dat deed hij. Als eerste stap in mijn verdediging vroeg ik hem die lastige vraag nog wat te verduidelijken, waarop hij gespeeld verontwaardigd uitriep: "Nu zit ik al dertig jaar in het onderwijs en blijk ik geen goede vraag te kunnen stellen." Diezelfde avond was er het promotiefeest. Ik had de accordeonist gevraagd geen polonaise te beginnen, maar dat was buiten de waard van Nan gerekend. Hij wist gemakkelijk de accordeonist op andere gedachten te brengen. Zo werd het een feest om nooit te vergeten, ook voor mijn familie. Dat was wat: Feest met een heuse professor die de polonaise leidde! 

Bep, tot slot wens ik je veel sterkte met het verlies van je lieve partner en maatje.   

Prof. dr. Mart-Jan de Jong
Ko

Met rode das en een ondeugende twinkeling in de ogen.  Zo herinner ik me Ko.  En Bep die zo liefdevol in zijn humor meeging.

Wat zullen we je missen Ko.

 

 

 

Meintje

Dag lieve Bep, ook langs deze weg willen we je condoleren met het verlies van je allerliefste Ko. We kijken terug op vele avonden uit eten en lachen met elkaar. Humor had Ko als geen ander maar de serieuze kant was er ook en Ko was goed in het beargumenteren van zijn mening. Wat gaan we dat missen. Meneer Dodde heeft mij ook geleerd hoe belangrijk het was om een goed archief bij te houden en het historisch perspectief in het oog te houden en vooral veel te bewaren. 
Liefs van ons Wim en Joke.

Wim en Joke Schuur
Veel herinneringen

Beste Bep,

Allereerst veel sterkte om dit grote verdriet te verwerken. Nan was voor mij heel belangrijk als promotor. Hij was soms erg streng en dat was ook goed, maar wanneer we dan  alles hadden besproken konden we ook weer over andere dingen praten. Hij was een goede docent en schreef heel interessante boeken over het onderwijs, die ook veel gebruikt werden bij studies, die over onderwijs gingen. Heel blij was hij toen hij in Utrecht bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs werd. Het was een heel mooie afsluiting van zijn universitaire loopbaan. Nan was een fijn mens en zo zal ik me hem ook blijven herinneren! 

Tilly Beukenholdt