phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera

Kinderuitvaartspecialist

Stephen Pikaar

“Ik begeleid de familie bij het maken van een waardevolle herinnering”

Rust en ruimte creëren vind ik enorm belangrijk in mijn werk. Ik wil niet dat nabestaanden het gevoel krijgen dat zij overhaaste beslissingen moeten nemen.
Dat geldt zeker bij ouders van een overleden baby. Zij verwachten een toekomst vol met mooie momenten om samen te gaan maken. Als een kindje direct rondom de geboorte overlijdt dan veranderen alle verwachting van het leven. Om zo’n grote verandering te kunnen bevatten hebben ouders rust en ruimte nodig. Wat ik als uitvaartverzorger in die tijd doe is luisteren; naar de ouders, de grootouders en eventuele broertjes en zusjes. Bij bezoeken kijk ik om mij heen, als mij iets opvalt in hun huis wat een mooi thema of ritueel kan worden bij de uitvaart neem ik dat mee. Op die manier hoop ik voor alle nabestaanden een laatste herinnering aan hun kindje te creëren. Een herinnering waar zij zich als familie in herkennen en zij met elkaar op terug kunnen kijken.

Hierin spelen rituelen ook een belangrijke rol, vooral wanneer er jonge kinderen betrokken zijn. Wanneer een kind afscheid moet nemen dan zul je daar met zorg mee om moeten gaan. Een ritueel kan hierbij helpen. Zo kun je alle kinderen die afscheid komen nemen een bloem en een knuffeltje geven. Als ritueel laten zij de bloemen achter en nemen de knuffel als aandenken mee naar huis. Zo kan die knuffel thuis ook een aanleiding zijn om het nog eens over het gemis te hebben.
Met details en aandacht probeer ik mensen een herinnering mee te geven, één waar ze mee door kunnen in hun leven en later troost uit kunnen halen.