phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark

Verspilling is verrukkelijk

41 kilo aan eten en 57 liter aan drank gooien we per persoon per jaar weg! Dat is wereldwijd 1,3 miljard ton eten en drinken dat gewoon goed is en hooguit een schoonheidsfoutje heeft. Vier jonge ondernemers konden de verspilling niet langer aanzien en bedachten een restaurant waar gekookt wordt met producten die anders weggegooid zouden worden: Instock! Het succesvolle restaurant heeft een vestiging in Den Haag. Op een bijzonder plekje, met zicht op de Hofvijver en het Binnenhof.
In Stock Den Haag geen voedselverspilling

TEKST ANS MEIBORG FOTOGRAFIE STUDIO OOSTRUM

Het is 2014. Freke van Nimwegen, Bart Roetert, Selma Seddik en Merel Laarman werken als assistent-supermarktmanagers bij Albert Heijn. Iedere dag weer zien ze daar dat onverkocht voedsel en voedsel met een deukje weggegooid wordt, terwijl de producten nog prima zijn. Kromme komkommers, gebutste paprika’s, het gaat allemaal de prullenbak in. Zonde, zo vinden zij. Ze besluiten mee te doen met ‘Best Idea of Young Ahold’ voor Ahold-medewerkers tot 32 jaar. Hun idee: een restaurant waar gekookt wordt met producten die anders weggegooid worden. Het viertal wint en krijgt de mogelijkheid hun idee uit te werken tot een businessmodel. Dat leidt tot het eerste Instock restaurant, in Amsterdam.

Goed en verantwoord eten bij In Stock

Wat wilden deze medewerkers? Djaja van den Berg, tot 1 september van dit jaar verantwoordelijk voor de communicatie bij Instock: “Hun doel was tweeledig: iets doen aan de enorme voedselverspilling en tegelijkertijd bewustzijn creëren: hoe gaan we met ons voedsel om? Albert Heijn ‘sponsorde’ het plan met het schenken van niet verkocht voedsel, mits zij dat zelf kwamen ophalen. En zo reed een van hen iedere dag met een busje, uiteraard elektrisch, langs diverse Albert Heijn-filialen om overgebleven etenswaren op te halen.”

Kwaliteit
Niet alles konden ze gebruiken. Kwaliteit was, en ís, belangrijk. “Het viertal richtte zich op vermijdbare voedselverspilling. Het kan daarbij gaan om een kromme komkommer of brood van een dag oud. Daar kunnen de koks wat mee. Maar een tomaat met schimmel moet echt worden weggegooid. Dat is ónvermijdbare verspilling. Het is overigens heel leuk om te zien hoe de chefs creatief met afval omgaan. Zo zijn schillen van een wortel heel geschikt om chips van te maken. En nog lekker ook!

Bij Instock komen alleen producten op tafel die voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Niets is bedorven of over de datum. Daar wordt streng op gelet. Kwaliteit staat voorop: het is goed eten, bereid door goede chefs.

Het complete artikel over dit mooie initiatief is te lezen in Volharding Magazine.