phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera

Duurzame uitvaart

Herinneren en aan de toekomst denken

Wilt u bij de keuzes die u maakt ook rekening houden met een duurzame toekomst? Kies dan voor de duurzame uitvaart van CUVO.
Greenleave logo

Een uitvaart is een moment om te herinneren, om stil te staan bij de mooie en bijzondere momenten in het leven van een persoon die veel voor u betekende. CUVO ondersteunt u daarbij door u zoveel mogelijk zorg uit handen te nemen. En ook al is dat moeilijk, wij proberen bij het verzorgen van de uitvaart ook zoveel mogelijk aan de toekomst te denken. Dat doen wij door het aanbieden van een duurzame uitvaart volgens de normen van Greenleave. In onze bedrijfsvoering hanteren wij de 7 kernprincipes van Greenleave.

De duurzame uitvaart, wat houdt dat in?

Bij een volledig duurzame uitvaart bieden wij u voor ieder onderdeel van de uitvaart de meest duurzame optie aan. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen bij specifieke onderdelen een duurzame keuze te maken. Denk daarbij aan de keuze van de kist, de catering tijdens het afscheid of de rouwauto. De uitvaartverzorger vertelt u graag over de mogelijkheden.

Rouwvervoer

U kunt er voor kiezen de overledene te laten vervoeren in een elektrische Tesla. Dat scheelt CO2 uitstoot ten opzichte van een andere rouwauto. Of kies voor een uitvaartfiets of loopkoets. U kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een locatie waar zowel het opbaren als de crematie of begrafenis kan plaatsvinden. De overledene hoeft dan tussentijds niet met een rouwauto vervoerd te worden. Dit scheelt ook nog in de kosten.

Loop; de duurzame uitvaartkist van mycelium

Duurzame kist

De meest duurzame kist is de nieuwe levende kist van mycelium; Loop, ontwikkeld door een Delftse start-up. Deze Living Cocoon draagt bij aan efficiënte ‘compostering’ van het lichaam, ruimt giftige stoffen op en levert zo een verrijkte voedingsbodem voor (nieuwe) bomen en planten. Een prachtige manier om samen te werken met de natuur.

Kies een kist van echt hout. Bij voorkeur een kist die gemaakt wordt van Hollands hout of Hollands eiken. Die wordt gemaakt van duurzaam gewonnen hout, hoeft niet over grote afstand vervoerd te worden en is bekleed met linnen. De kist van Hollands hout heeft het FSC-keurmerk. Of kies voor het gebruik van een takkenbaar. Deze wordt van snoeihout van biologisch geteelde takken samengesteld. Samen met een linnen wade is dit een zeer duurzame optie.

Catering uitvaart

CUVO maakt standaard al gebruik van zoveel mogelijk lokale en duurzame producten (bijv. fair trade koffie met een keurmerk). Wilt u specifiek vegetarische hapjes of broodjes? Biologische drankjes? Wij verzorgen het allemaal. Laat u adviseren door de uitvaartverzorger, dan bestelt u ook niet teveel.

Bloemstuk

Bloemen

Hoewel bloemen op zichzelf duurzaam lijken, zijn er verschillende opties. Wij verwijzen u graag naar een bloemist met een duurzaam keurmerk. Of wat denkt u van bloemen uit eigen tuin? U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om geen, of beperkt, gebruik te maken van bloemen. Een alternatief voor het schenken van bloemen kan zijn de belangstellenden te vragen een goed doel te steunen.

Gedenken

Kiest u voor begraven? Denk dan eens aan ‘CircleStone’, het hergebruiken van oude grafstenen. Dit levert schitterende nieuwe grafbedekking op. Want hoe zonde is het om een stuk natuursteen van miljoenen jaren oud, helemaal uit Italië of zelfs China te laten komen. Daar waar hergebruik een prima optie is. Onze steenhouwers zijn aangesloten bij CircleStone. Kiest u voor cremeren en wilt u de as bewaren? Neem dan een urn van duurzaam materiaal. Er zijn voldoende mogelijkheden. De medewerkers op ons crematorium kunnen u daarbij adviseren. Bij het verstrooien van de as is een asverstrooiing op zee ’t meest duurzaam.

Heeft u vragen?

Neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.