phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera
Begraven of cremeren

Een weloverwogen keuze maken

Het overlijden van een dierbare is een van de moeilijkste gebeurtenissen in ons leven. Naast de emotionele impact zijn er ook praktische zaken die geregeld moeten worden, zoals de wijze van uitvaart. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen begraven en cremeren om u te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Kosten

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen tussen begraven en cremeren is de prijs. Een crematie kost gemiddeld tussen de € 6.500,- en € 7.000,- terwijl een begrafenis tussen de € 7.000,- en € 11.000,- kan kosten.

Over het algemeen is een crematie dus goedkoper. Dit komt voornamelijk omdat er geen kosten zijn voor een graf of grafmonument, en ook zijn er geen onderhoudskosten op lange termijn. De kosten van een crematie variëren afhankelijk van de regio en de gekozen opties, zoals de keuze van urn of eventuele diensten voorafgaand aan de crematie.

Wilt u een beter beeld krijgen van de uitvaartkosten? CUVO kan u helpen door middel van onze unieke uitvaartcalculator - een eenvoudig hulpmiddel waarmee u direct kunt berekenen wat de kosten zullen zijn voor de begrafenis of crematie.

Ruimte

Voor een begrafenis is een graf nodig, wat ruimte op een begraafplaats inneemt. Deze ruimte kan beperkt zijn. In sommige steden zijn er zelfs wachtlijsten voor een begraafplaats. Een crematie neemt vanzelfsprekend minder ruimte in beslag. Sommige mensen kiezen ervoor om de urn te begraven op een begraafplaats, terwijl anderen de as thuis willen bewaren of uitstrooien op een speciale locatie.

Het is belangrijk om te controleren wat de wetgeving in uw regio voorschrijft met betrekking tot het begraven of uitstrooien van as om problemen te voorkomen.

Religieuze overwegingen

Soms kan de keuze tussen begraven en cremeren worden bepaald door religieuze of culturele overwegingen. In sommige culturen, zoals het hindoeïsme en boeddhisme, is cremeren gebruikelijk. In het jodendom en islam wordt begraven voorgeschreven.

Duurzaamheid

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in onze samenleving en ook in de uitvaartbranche is er meer aandacht voor duurzaamheid. Het is namelijk mogelijk om te kiezen voor een duurzame uitvaart, waarbij de impact op het milieu wordt geminimaliseerd.

Bij duurzaam begraven wordt er bijvoorbeeld gekozen voor een biologisch afbreekbare kist en kan de overledene begraven worden op een groene begraafplaats. Hierbij wordt er gestreefd naar een zo natuurlijk mogelijke omgeving en worden pesticiden vermeden.

Ook bij crematie is er aandacht voor duurzaamheid. Zo zijn er crematoria die gebruik maken van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Daarnaast kan er gekozen worden voor een milieuvriendelijke urn die gemaakt is van biologisch afbreekbaar materiaal.

GreenLeave certificaat

GreenLeave is een Nederlandse samenwerking tussen verschillende uitvaartbranche-organisaties die zich inzetten voor een duurzame uitvaartsector. Gecertificeerde uitvaartverzorgers, waaronder CUVO, hanteren hierbij de 7 kernprincipes, waaronder duurzame bedrijfsvoering, duurzame inkoop en maatschappelijke betrokkenheid.

Leg uw uitvaartwensen vast

Doordat u uw wensen op papier zet maakt u kenbaar wat voor u belangrijk is. Hierop kunnen uw nabestaande, te zijner tijd, de juiste beslissingen maken bij het vormgeven van de uitvaart. Het Herinneringsboekje van CUVO uitvaartzorg helpt u bij het opschrijven van deze wensen.

Vraag het Herinneringsboekje aan en ontvang het gratis binnen enkele dagen per post of binnen een paar minuten digitaal in uw mailbox.