Tip 1: Oefen hardop
Lees je toespraak meerdere keren hardop voor. Dit helpt je om comfortabeler te worden met de tekst en om te horen hoe het klinkt. Vraag eventueel een vertrouwde vriend of familielid om naar je te luisteren en feedback te geven.
Tip 2: Wees voorbereid op emoties
Het is normaal om emotioneel te worden tijdens een uitvaart toespraak. Bereid je hierop voor en bedenk wat je kunt doen als je overmand wordt door emoties. Het kan helpen om een flesje water bij de hand te hebben of om een korte pauze in te lassen als dat nodig is. Een goed geplaatste stilte kan even krachtig zijn als de woorden zelf.
Tip 3: Doe het samen
Als je het moeilijk vindt om alleen te spreken, overweeg dan om dit samen met iemand anders te doen. Dit kan de druk verlichten en zorgt ervoor dat je elkaar kunt ondersteunen. Daarnaast biedt samen spreken de mogelijkheid om een dynamischer verhaal te vertellen door verschillende dierbare herinneringen te delen.
Tip 4: Houd het kort en bondig
Een uitvaart toespraak hoeft niet lang te zijn om effectief te zijn. Probeer je toespraak tussen de vijf en tien minuten te houden. Dit is lang genoeg om je boodschap over te brengen zonder dat het te zwaar wordt voor de aanwezigen.
Tip 5: Gebruik humor met zorg
Een beetje humor kan helpen om de spanning te verlichten. Bijvoorbeeld door met een anekdote te beginnen. Maar zorg ervoor dat het respectvol blijft en passend is voor de gelegenheid.
Tip 6: Videoboodschap
Als je graag zou willen spreken, maar je durft niet of je kunt er niet bij zijn, dan kun je een videoboodschap van tevoren (laten) opnemen. Dat kan met een professionele camera maar ook gewoon met je telefoon. Zorg ervoor dat je je telefoon liggend vasthoudt (horizontaal) voor mooi vullend beeld. Tijdens de afscheidsdienst kan de videoboodschap worden vertoond.