phone icon-phone-24 arrow linkedin facebook twitter close mail print checkmark camera

Esther

Uitvaartverzorger

Mijn naam is Esther. Als jong meisje was ik altijd al geboeid door de dood, vooral een rouwstoet vond ik bijzonder fascinerend. Nooit gedacht dat het mogelijk zou zijn om in de uitvaart te kunnen werken tot mijn kinderen groter werden en ik dacht, wat zij kunnen, dat kan ik toch ook? En zo geschiedde. Ik heb veel verschillende functies gehad binnen de uitvaartbranche. Overledeneverzorger, gastvrouw, oveniste, aulamedewerker en nu ben ik al jaren werkzaam als uitvaartverzorger.
Met liefde luisteren naar wensen, niets is zomaar onmogelijk.
Esther

Iedereen erbij betrekken

Wat dit werk zo bijzonder maakt, is dat je bij een familie binnen komt op een heel verdrietig moment. Ik vind het heel mooi om hen te mogen begeleiden, steunen en bijstaan in deze periode. Het is ook fijn om met mensen mee te denken en met liefde te luisteren wanneer zij bepaalde wensen of ideeën hebben, niets is zomaar onmogelijk. Ik probeer iedereen er bij te betrekken. Zo kunnen kleinkinderen bijvoorbeeld de kist beschilderen of een kaarsje aansteken tijdens de dienst. Je probeert mensen te stimuleren zelf te spreken, willen ze het zelf niet doen, dan stel ik altijd voor om hun woorden op papier te zetten zodat ik het voor kan dragen. Daarmee maak je een uitvaart persoonlijker. Ik word er gelukkig van als een afscheid is gegaan zoals een familie wilde. Zij moeten hiermee door. In de dagen rondom het overlijden ben je zeer betrokken bij de mensen. Na de uitvaart is het de kracht van het loslaten, er zijn meer families die je nodig hebben.

Herinnering

In al die jaren als uitvaartverzorger zijn er zoveel herinneringen, maar eigenlijk allemaal zo persoonlijk, misschien wel te persoonlijk om te delen. Of nee, toch één herinnering: Ik vind dat kleine kinderen bij een uitvaart aanwezig mogen zijn. Ze horen erbij, zeker als het om een naaste gaat. Ze hoeven niet stil te zitten en stil te zijn. Jaren geleden was er een klein meisje van twee bij de uitvaart van haar opa. Natuurlijk nog geen besef van alles wat er om haar heen gebeurde. Ze liep een beetje rond in de aula tijdens de sprekers en de muziek. Op een zeker moment zat ze midden in de aula en liet ze een harde wind. De hele zaal schoot in de lach en de sfeer werd direct een stuk ontspannener.

Wilt u een melding doen van een overlijden? Wij zijn dag en nacht bereikbaar op telefoonnummer: (070) 346 95 71.